Norsk Stålforbund på Arendalsuka 2024

Nyheter

Norsk Stålforbund deltok på Arendalsuka 2024. Sammen med Betong Norge inviterte vi til to spennende paneldebatter. Den første var om samfunnssikkerhet og beredskap. Den andre var om utslippsfri sement- og stålproduksjon.
Det var stor interesse for debattene

Arendalsuka har blitt en viktig nasjonal arena hvor aktører innenfor politikk, samfunn og næringsliv samles for debatt og utforming av politikk for nåtid og framtid.

Debatt 1 – Samfunnssikkerhet og beredskap

Den første paneldebatten ble avholdt tirsdag 13. august på Clarion Hotel Tyholmen, med tittelen «Vi bygger uansvarlig når krigen truer«.

Ordstyrer var Geir Hågen Karlsen fra Geelmuyden Kiese, tidligere oberstløytnant i Forsvaret. Paneldeltakerne var politikere og representanter fra næringsliv og organisasjoner.

Deltakere i debatt 1: Fra venstre ordstyrer Geir Hågen Karlsen (Geelmuyden Kiese), Stein-Yngve Iversen (Direktør, Smith Stål), Anders Haavik-Nilsen (Leder for Nasjonalt kompetansesenter for sikring av bygg, Forsvarsbygg), Odd Harald Hovland (Justiskomitéen, AP), Helge André Njåstad (Leder av justiskomitéen, FrP), Liv Kari Skudal Hansteen (Adm. dir. RIF), Ada Lunde (Menon Economics) og John-Erik Reiersen (Daglig leder, Betong Norge)

Bakteppet for debatten er den pågående krigen i Ukraina og Gaza. Vi ser at sykehus, skoler, kommunikasjonsknutepunkter og annen infrastruktur blir rammet. Verdensbildet har endret seg og vi må forholde oss til terror, krigshandlinger og ustabilitet. Men myndighetene henger ikke med når det gjelder beskyttelse av sivilbefolkningen. Hvordan skal vi bygge for å møte et endret trusselbilde?

Ordstyrer var Geir Hågen Karlsen fra Geelmuyden Kiese, tidligere oberstløytnant i Forsvaret

Debatten startet med at Ada Lunde i Menon Economics presenterte nylige funn fra en forskningsrapport som har kartlagt dekningsgraden og tilstanden til tilfluktsrom ved barneskoler i Oslo. Rapporten avdekket at kun 37% av barneskolene har tilgang til tilfluktsrom i sitt skolebygg. Sivilforsvaret og DSB oppgir at dekningsgraden i Norge er på 45%. Til sammenligning er dekningsgraden på 70% i Sverige og 87% i Finland. Ifølge funnene har flere av tilfluktsrommene dårlig vedlikehold og oppfyller ikke nødvendige sikkerhetsstandarder. Politikerne i panelet annonserte at det vil komme en stortingsmelding om totalberedskap i løpet av 2024 med forslag til tiltak. Øvrige deltakere i panelet uttrykte stor bekymring for tilstanden og mente at man bør starte arbeidene allerede nå og ikke vente på stortingsmeldingen. Fra stålbransjen stilte Stein-Yngve Iversen, direktør i Smith Stål. Han kunne fortelle om egen erfaring fra hans hjemby Bergen der de rev skolens tilfluktsrom når ny ungdomsskole skulle bygges.

Scann QR-koden og se debatten. Eller klikk HER.

Debatt 2 – Klima/miljø og innovasjon

Den andre paneldebatten ble avholdt onsdag 14. august på Clarion Hotel Tyholmen med tittelen «Europa holder pusten for klimamålene. Hvordan kan Norge og Sverige lykkes med utslippsfri sement og stål?«

Ordstyrer var Göran Persson, tidligere svensk statsminister. Paneldeltakerne var politikere og representanter fra industri og miljøorganisasjoner. De ble fordelt i respektive tre paneler.

Fra venstre ordstyrer Göran Persson og industripanelet ved Sondre Smeland (Teknisk sjef, SSAB), Susanne M. Nævermo-Sand (Head of Sustainability and Strategy, CELSA Nordic) og Vetle Houg (Adm. dir. Heidelberg Materials Sement)

Vi når ikke målene i Paris-avtalen uten at byggenæringen kutter betydelige utslipp. Her spiller utslippene fra norsk sement og svensk stål en avgjørende rolle. Ny teknologi innen sement- og stålproduksjon vil gi utslippsfrie materialer. Vetle Houg i Heidelberg Materials Sement fortalte om verdens første fullskala karbonfangstanlegg i Brevik (CCS) som er en del av Langskip-prosjektet. – Vi skal fange 400 000 tonn CO2 og vi begynner om mindre enn et år, så Vetle.

Sondre Smeland fra SSAB kunne fortelle at de i Sverige, gjennom HYBRIT-prosjektet, for 3 år siden produserte sin første batch med fossilfritt stål. Dette gjøres vha hydrogen i stedet for kull og koks. Store kunder som Daimler, Volvo og Peab venter nå på kommersielle leveranser fra 2026. På norsk side skal det bygges en ny hydrogenovn ved stålverket i Mo i Rana, kunne Susanne M. Nævermo-Sand i Celsa fortelle. – Vi har fått støtte fra Enova, og vi investerer 400 millioner, Statskraft er de som skal produsere hydrogenet, sa Susanne.

Fra venstre Göran Persson og politikerpanelet ved Astrid Bergmål (Statssekretær i Energidepartementet, AP), tidligere politiker Christian Holm Barenfeld (Infrakraft Sverige) og Mathilde Tybring-Gjedde (Stortingsrepresentant og fraksjonsleder i Energi- og miljøkomiteen, Høyre)
Fra venstre ordstyrer Göran Persson og miljøpanelet ved Stig Schjølset (fungerende Daglig leder, Zero) og Fredric Hauge (Stifter av Bellona)
Fra venstre John-Erik Reiersen (Daglig leder, Betong Norge), Kjetil Myhre (Daglig leder, Norsk Stålforbund), Fredric Hauge (Stifter av Bellona) og Göran Persson (tidligere svensk statsminister)
Scann QR-koden og se debatten. Eller klikk HER