Økonomi & marked
Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret åpnet konferansen med sitt siste offisielle foredrag, etter 42 år med nær 4.000 foredrag. Denne gangen var temaet Økte levekostnader og økte renter har ført til mindre byggeaktivitet – når snur det? Han minte om at selv om boligbyggingen i år har gått en del ned, så går det ned fra et ekstremt høyt nivå. «Best case» er at boligmarkedet er på vei opp igjen allerede i 2025. – Det er viktig å få med seg at ROT-markedene går veldig godt, anleggsmarkedene er fortsatt veldig høye og yrkesbyggmarkedene er høye. Altså ingen grunn til «sutring», konkluderte Bjørn-Erik.
Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets fulgte opp med å fortelle om de økonomiske utsiktene. Hun viste til at inflasjonen hjemme og ute har falt mye fra toppen, men at svekkelsen av krona kan løfte inflasjonen. Det er fortsatt stramme arbeidsmarkeder, sa Kjersti og fortsatte: – Vi anslår en myk landing med lav økonomisk vekst, med beskjeden oppgang i ledigheten. Rentetoppen er trolig nær, men vil ligne mer på Table Mountain enn på Mont Blanc. Her og nå er det ingen nedgang i økonomien, men det er store næringsmessige forskjeller. F eks så opplever oljenæringen en sterk vekst.
Harald Fosse i Marstrand Advokatfirma gav en oppdatering på Taxonomi, Karbontoll (CBAM) og Klimakvotesystemet (ETS). Lov om bærekraftig finans, trådte i kraft 1. januar i år. Den gjennomfører EUs taksonomi-forordning i norsk rett. Det blir nå rapporteringsplikt fra og med regnskapsåret 2023. EU har i år vedtatt en karbontoll-forordning som skal prise utslipp fra produksjonen av importerte varer. Videre så har EU’s system for handel med utslippskvoter blitt innstrammet.
Les resten av artikkelen på hjemmesiden til bladet Stålbygg, HER.